Sada kada su se utisci malo slegli, rado bismo podijelili dio atmosfere sa sinoćnjeg druženja sa prof. Sumejom Đurić.
Koliko god izgledalo sasvim obično, doista srce ima sposobnost da nađe posebne odaje za one koje vrijedi čuvati.
Takva je uistinu i naša prof. Sumeja, vrijedna čuvanja, spomena.
Vrijedilo je odvojiti vrijeme i slušati njene riječi koje su iza sebe skrile težinu kao planina, a klize kao rosne kapi, milujući srca nas koji smo imali čast da je slušamo i gledamo.
Život poput romana, uz preplitanje suza, boli, osmijeha, smiraja, ljubavi. Život vrijedan posmatranja, koji krije jake poruke za one koji su naišli na stepenice kolebanja srca, za one koji su se našli pred kapijom straha, za one kojima fali još samo jedan korak, za one koji su uspavani u zoni konfora.
I budi i miluje riječima.
Ono što nas je posebno dojmilo jeste njena priča o tome kako se vratila Allahu i spoznala put istine. Kako je u islamu pronašla svoj duševni mir i kako se jedino tada počela osjećati prihvaćeno, voljeno i istinski sretno.
Na krilima istine i duboke odlučnosti da je islam jedini put kojim treba da hodi otvorili su se prozori koji su u njen život unijeli mirise hajra, ljepote, mirise proljeća koji zauvijek ostaju urezani u srce.
Od male Sandre, tragača za srećom, do velike Sumeje koja će svoj trag ostaviti u islmaskoj knjižvenosti koja je od velikog značaja za bošnjačku kulturu i islam. Rekli bismo da je ona jedna od čuvara onog najdragocijenijeg blaga za jednog muslimana, to su knjige vjerskog karaktera.
Njen život biće pouka i primjer za sve one koji misle da ne mogu ili nemaju izlaza. Kako ona i sama kaže izlaz je u čvrstom osloncu na Allaha i čvrsto držanje za namaz, jer namaz je spas!
Doista smo počašćeni što smo sjedili u društvu nje, onako jake, odvažne, uporne, jasne.
Velikodušno nas časteći bisernim hedijama iz poprilično duboke sehare života, namirisala je svako srce na čija vrata je sinoć kročila.
Uistinu, bilo bi nezahvalno ne reći ništa, a nismo baš u mogućnosti da opišemo atmosferu, poseban osjećaj, sa sinoćnjeg druženja.
Nadamo se da su i gošće uživale, jednako kao i mi, i da su sa sobom ponijele dio nje, njenih bisernih hedija.
Posebno smo zahvalni prof. Sumeji na gostovanju i na svakom osmijehu koji je uputila, jer doista osmijeh kupuje duše.
Mnogo smo zahvalni i gošćama, svakoj ponaosob, što su se odlučile i sinoć uljepšati ambijent i druženje svojim prisustvom.