Podcast “Putokaz” donosi vam jednu od epizoda koja definitivno ne ostavlja ravnodušnim. Dječak od četiri godine,porijeklom iz Vlasenice, ranjen u obje noge. Vrlo brzo nakon ranjavanja u ratu gubi oca, djeda, brata, amidžu i mnogobrojne članove šire porodice. Sa mamom i nanom nastanjuje se u Banoviće, odrastajući kroz sjećanje o svome ocu. Njegov babo kao mujezin u džamiji podučavao je njega i njegove prijatelje osnovama vjere, kratkim kur’anskim surama, namazu, što u njemu budi poriv za nastavkom učenja o islamu i praktivanja vjere još u mladim godinama. Na nagovor nane nastavlja kroz organizaciju Aktivna islamska omladina, da uči Kur’an i hadis.

Kao tinejdžer odlazi na školovanje u medresu u bratsku državu Kuwajt. Tamo upoznaje i neke od današnjih najeminentnijih daija poput mr. Fahreta Kadrića i Harisa Hećimovića, a poseban utisak na njega ostavlja mr. Adnan Mrkonjić, koji mu je bio poput velikog brata i skrbnika. Povratkom u BiH, suočava se sa još jednim gubitkom, a to je smrt mame. Sva ta iskušenja ostavljaju traga na njemu, i doživljava zamor u vjeri, živjeći jednim drugačijim životom.

Ubrzo shvata da takav život nema smisla i počinje još intenzivnije da se posvećuje islamu, ovoga puta sa željom i da uz sebe privuče i svoje prijatelje iz džahilijeta. Tako počinje jedna nova faza u njegovom životu, faza društvenog aktivizma. Koja se kroz projekte humanitarne pomoći ugroženim i poduke arapskom pismu formalizira u nevladinu organizaciju “Pozitiva” Banovići. Danas je iza Pozitive mnoštvo uspješnih projekata, ostvarena saradnja sa javnim institucijama, mnogobrojne porodice potpomognute njihovim radom, te značajan ugled i položaj u društvu.

Sve to iz želje jednog dječaka da sebi i svome babi priskrbi što više dobrih djela na Dan Obračuna.

Nadamo se da ćete i ovu epizodu naći zanimljivom i inspirativnom.