In Društvene

DAN ZIMSKE RADOSTI 2019

O PROJEKTU

Izuzetno zadovoljstvo je da imamo mogućnost, poredm nogobrojnih projekata, predstaviti
još jedan u nizu uspješnih projekata Udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti „Oaza“ Tuzla, projekat „Dan zimske radosti“.
Projekat „Dan zimske radosti“ je prvi puta izveden a time i uspješno realiziran 2017. godine.
U njemu su djeca grada Tuzle, predškolskog i školskog uzrasta, imala rijetku priliku da u danu zimske radosti uživaju u zimskim idilama.
Igrajući se na snijegu djeca su sticala nova prijateljstva uljepšavajući i ispunjavajući svoje djetinstvo takmičeći se u zimskim sportovima i osvajajući vrijedne nagrade, što se može vidjeti iz prikazanih fotografija što i jeste bio osnovni cilj projekta „Dan zimske radosti“.

CILJEVI PROJEKTA

Osnovni cilj projekta „Dan zimske radosti“, jeste da djeci grada Tuzle zimski raspust učini ispunjen zimskim idilama dijeleći ga sa novim prijateljima uz sadržajan i raznovrsno pripremljen i osmišljen program. Uz nadu da će upravo taj dan, „Dan zimske radosti“ dugo ostaviti pozitivnog traga na djecu i njihov budući život, prisječajući se pozitivnih trenutaka iz svog djetinstva. Također jedan od ciljeva projekta „Dan zimske radosti“ jeste da se djeca barem na jedan dan na opisan način odvoje od savremene tehnologije (mobiteli, tableti, video igrice i sl.), koja djecu vidno, iz dana u dan, odvajaju od njihove okoline koja je ispunjena neizmjernim
radostima potrebnim za samu djecu.
U sklopu navedenog se također ostvaruje i dodatni cilj kojim se uz sadržajan program ispunjen dječijim zimskim igrama razvija svijest o važnosti fizičke aktivnosti i vođenja aktivnog a time i zdravog načina života, izgrađuje takmičarski duh, te potreba međusobnog upoznavanja i sticanja novih prijateljstava.

Kako bi se pristupilo ponovno realizaciji projekta „Dan zimske radosti“, bilo je potrebno uložiti mnogo truda, vremena i novčanih sredstava.
Koliko je bilo potrebno za uspješnu realizaciju opisanog projekta to najbolje znaju samo članovi i aktivisti Udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti „Oaza“, uz svesrdnu pomoć sponzora, donatora, medija, osiguravajućih kuća, ambulantnog zdravstvenog tima i slično.
Nakon što se pristupilo promociji projekta „Dan zimske radosti“ putem medija, online oglašavanja (facebook, viber, lokalni portali) počele su pristizati prve prijave, što nam je još više povećalo naš entuzijazam da se projektu posvetimo u još većem obimu.
Tako je pored prvobitno zamišljenog plana da se uspije okupiti približno 50 djece, interesiranje
bilo na više nego zavidnom nivou prevazilazeći sva naša očekivanja. Tom prilikom se prijavilo 150 djece.

PLAN I PROGRAM

Naše iznenađenje je tek uslijedilo kada se na mjestu okupljanja početka izvođenja projekta „Dan zimske radosti“ okupilo preko 300 djece i isto toliko roditelja, koji su došli kaopratnja.
Za roditelje su bili pripremljeni topli napici, te tako uživajući uz toplinu logorske vatre, imali su priliku da se i oni, barem na kratko prisjete dana iz svoga djetinstva.
Sveobuhvatan i bogat program pripremljen za djecu upotpunjen raznim takmičarskim disciplinama, a uz pratnju tima Prve pomoći, završen je dodjelom vrijednih nagrada za najspretnije takmičare. Kako bi „Dan zimske radosti“ upotpunili i učinili ga radošću sve djece učesnika ovog projekta,
Udruženje „OAZA“ je za svako prijavljeno dijete dodijelilo paketić u vrijednosti od 10,00 KM.
Cijeli tok izvođenje projekta „Dan zimske radosti“ zabilježen je kamerom
TV Smart.


PLANIRANE AKTIVNOSTI ZA “DAN ZIMSKE RADOSTI“ U 2019. GODINI

Planirane aktivnosti za „Dan zimske radosti“ u 2019. godini
– Povećati broj prijavljene djece sa 150 na 300. Osim javnog poziva putem medija, poseban poziv uputiti za učešće u „Danu zimske radosti“ djeci iz „Doma za djecu bez roditeljskog staranja“;
– Uz povećan broj prijavljene djece, planiramo dočekati pratnje djece do 1500 roditelja;
– Proširiti medijsko oglašavanje sa lokalnog (internet stranice, TV Smart, TV 7, TVTK) na viši nivo poput medijskih kuća Al-Jazeera Balkans, te televizijskih kuća iz cijele Bosne i Hercegovine, koje su unaprijed izrazile zahtjeve da proprate ovaj događaj, poput TV5 i TV Igman;
– Osim standardnog snimanja kamerama medijskih kuća, obezbijediti snimanje iz vazduha putem Drona;
– Obezbijediti sigurnost učesnika projekta „Dan zimske radosti“ putem zaštitarskih kuća, kao i sigurnost od povreda putem tima prve pomoći;
– Pozvati eminentne doktore iz oblasti ortopedije i kardiologije koji bi uz kratko obraćenje prilagođeno dječjem uzrastu, istakli važnost fizičke aktivnosti i njenog uticaja na zdravlje;
– Povećati broj sponzora i donatora;
– Obezbijediti maskotu „Dana zimske radosti“;
– Angažirati glumca Aleksandra Seksana kao voditelja cjelokupnog programa.

Na kraju, ovim putem, Udruženje za promicanje pozitivnih vrijednosti „OAZA“, želi pozvati sve svoje članove, aktiviste, simpatizere, dosadašnje ali i buduće sponzore i donatore da uzmu što veće i aktivnije učešće u realizaciji prezentiranoga projekta „Dan zimske radosti“.

UPUTE ZA UPLATU UNUTAR BIH:
UDRUŽENJE ZA PROMICANJE POZITIVNIH VRIJEDNOSTI „OAZA“
Mehmedalije Maka Dizdara do broja 11, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
BOSNA BANK INTERNATIONAL DD
SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA
TRANSAKCIJSKI RAČUN: 1419 0100 1265 4529
SVRHA UPLATE „DAN ZIMSKE RADOSTI“

UPUTE ZA UPLATU VAN BIH:
UDRUŽENJE ZA PROMICANJE POZITIVNIH VRIJEDNOSTI „OAZA“
Mehmedalije Maka Dizdara do broja 11, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
BOSNA BANK INTERNATIONAL DD
SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA
IBAN: BA 3914 1385 5310 0021 03
SWIFT: BBIBBA22
ZA LIČNU UPLATU ZVATI NA BROJ:
+38762 394 043 MUHAMED – ADO